MOZGÁSFEJLESZTŐ FOGLALKOZÁSAINKRÓL

Ayres-terápia

 

A mozgásterápia célja, az érzékszervek által felvett ingerek összehangolása, az egyensúly érzékelés, és az érzékszervi rendszerek stimulálásával.

A gyermek a mozgásfejlesztés során folyamatosan „küzd” a nehézségi erővel, egyre kisebb alátámasztási felületen. Az egyensúly fejlesztéséhez hirtelen kimozdulások, lengések, kúszások, mászások szükségesek, melyekkel a gyors, adaptív válasz segíthető elő.

 

Normális helyzetben a gyermek minden gyermek előre „beprogramozott” módon minden nagymozgást elsajátít a megfelelő időben (kúszás, mászás, járás, szökdelés…) egymásra épülve. Ha ezek a fejlődési fázisok kimaradnak, vagy elégtelen mennyiségű tapasztalat áll a gyermek rendelkezése, akkor az igyekszik pótolni a hiányt, újra „építkezik”. (pl. az a gyermek aki kihagyta a kúszást, mászást az gyakran hason, oldalán fekve végez tevékenységeket).

A mozgás örömforrás: feszültségoldó, megnyugtató, ösztönző, jutalmazó hatású.

Új mozgások, nem taníthatók, csak előcsalogathatók megfelelő helyzetek teremtésével. speciális eszközök biztosításával. Nagyon fontos a gyermek elfogadása, mert az akit elfogadnak felszabadul, fejlődik, megvalósít valamit;tehát elmozdul.

 

Mozgásfejlesztés segítségével vizsgálható és normalizálható a taktilis és vesztibuláris érzékelés, testtartási reflexek, az egyensúly, a szem-kéz koordináció, a szemmozgások, a tér és formaérzékelés a lateralizáció.

Nem meglepő, hogy a mai mozgásszegény életmód következtében, mikor kevesebb a kipróbálható mozgás, egyre több a fejletlenebb mozgású, lassúbb reakcióképességű, ügyetlenebb, figyelmetlenebb, vagy beszédproblémái vannnak, esetleg bizonytalan a lateralitása stb. Emellett egyre gyakoribb a figyelemzavar és a hiperaktivitás.

 

A szenzoros integráció maga a külvilágból érkező érzékelések megfelelő elrendezése az agyban. Ha ehhez az idegrendszer nem elég érett, akkor az agyban „egyfajta” forgalmi dugó alakul ki.

Minden gyerek egy alapkapacitással születik, ez minden gyermeknél eltérő. de a világ felfedezésével a környezetből kapott ingerekre való reagálással fejlődik. A terápia célja a megfelelő mennyiségű és minőségű inger biztosítása.

Kinek lehet szüksége terápiára?

Az a gyerek amelyik:

·         nem fordul át idejében

·         nem kúszik

·         nem megfelelő stratégiával mászik

·         nem áll fel a megfelelő időben

·         furcsán fut

·         sokat esik

·         ügyetlen

·         figyelmetlen

·         a finommozgások nagyon gyengék. (nem tud ollóval vágni, gyurmából kukacot csinálni, 2 éves korig nem jelennek meg a hurok rajzok, vagy egyáltalán nem rajzol)

Vissza a főoldalra©Copyright 2017 Bölömbér Családi Bölcsöde                    Az oldal készítője: Kretz Bence